MILJÖ, KVALITET OCH LJUS

Vår story

Varumärket Zlamp grundades 1994 av belysningsdesignern Lars Bessfelt. Idén var att in i minsta detalj kunna välja material och metoder som garanterade kvalitet, bra ljus och omsorg för miljön. Året därpå visades den nya kollektionen på möbelmässan och fick ett stort genomslag med sitt unika formuttryck och behagliga ljusbild. 

All design av Zlamps lampor görs av Lars vid ritbordet i Anderslöv, där sedan olika svenska leverantörer tar vid och tillverkar komponenterna av bästa kvalitét.

Själva monteringen sker sedan i verkstaden i Anderslöv tillsammans med tillverkning och sömnad av lampskärmarna till samtliga ZLAMP modeller. 

Zlamps signum har varit de unika lampskärmarna i mullbärspapper och plast som ger ett behagligt ljus som inte bländar. Men för något år sedan introducerades skärmar i materialet rå patinerad mässing som ett alternativ som snabbt blev populärt. Sedan dess finns nu också vegetabiliskt garvat läder där varje skärm kommer patineras olika och bli vackrare med åren. 

Miljön har redan från starten varit en självklar och viktig faktor i produktionen av ZLAMP där man till lampskärmarna använder polypropylenplast, en miljövänlig produkt som vid förbränning blir vatten och koldioxid. Mullbärspappret som används på skärmarna är naturligt utan färgtillsats och de limtyper som används i produktionen är vattenbaserade. Textilierna som tillverkas i Sverige innehåller inte flamskyddsmedel eller skadliga pigment.

Vi ytbehandlar våra trästativ i Anderslöv med en tålig golvlackslösning, färgad med ekologiska pigment framtagna i samarbete med Av Jord AB. Våra betsade trästativ har en matt och opolerad yta.

Trästativen tillverkas av svenskt och danskt trä och svarvas med omsorg i Vetlanda, Småland.

I småländska Gnosjötrakten tillverkas alla laserskurna detaljer som sedan lackeras nästgårds i Hillerstorp.

Lars Bessfelt

Belysningsdesignern Lars Bessfelt ritade sin första lampa redan som 15-åring.

Läs mer om designern

Miljöpolicy

Vi är ett företag som värnar om vår miljö och arbetar för att göra minsta möjliga avtryck på miljön.

Läs mer